Tips van de tandarts: zo zorg je voor een prachtig gebit

  Het is heel belangrijk om je gebit goed te onderhouden om problemen zoals gaatjes of tandplaque te voorkomen. Daarnaast wordt het hebben van een mooi en stralend gebit steeds belangrijker bevonden onder Amsterdammers. De tandarts van Tandartsen Praktijk Amsterdam geeft een aantal tips over hoe je dat kunt bereiken.

   

  Tandenborstel

  Wanneer je het tandvlees wilt beschermen kun je gebruik maken van een tandenborstel met een zachte borstelkop. Je hoeft namelijk helemaal niet hard te poetsen om het beste resultaat te behalen. Het belangrijkste is juist dat je bewust je tanden poest. Staan de haren van je tandenborstel niet meer rechtop? Vervang deze dan. Dit zal waarschijnlijk om de drie maanden moeten gebeuren.

   

  Tandpasta

  Er zijn zoveel verschillende soorten tandpasta’s te koop dat de keuze gigantisch is. Het belangrijkste is dat tandpasta fluoride bevat. Fluoride zorgt er namelijk voor dat de tanden en kiezen steviger worden. Tevens zorgt de juiste hoeveelheid van deze soort tandpasta ervoor dat gaatjes voorkomen worden. Fluoride is een natuurlijke stof die zich concentreert in de botten en helpt het tandglazuur op de melk- en volwassen tanden te verharden, ook al voordat deze doorkomen.

   

  Hoe vaak kan je het beste je tanden poetsen?

  Het beste poetsresultaat behaal je door twee keer per dag je tanden te poetsen. Je zorgt er zo namelijk voor dat tandplaque, bacteriën en voedselresten verwijderd worden. Heb je kinderen? Begin dan met het poetsen van de tanden zodra de eerste tand is doorgekomen. Zorg er daarnaast voor dat je vanaf hun tweede levensjaar ook tweemaal daags de tanden poetst. Houd het poetsgedrag van oudere kinderen altijd in de gaten om zo te voorkomen dat zij op jonge leeftijd al last krijgen van gebitsproblemen.

   

  Flossen. Ja of nee?

  Het is gebleken dat flossen onder professionele begeleiding tot minder gaatjes leidt. Wanneer je zelf flost zal je dit resultaat minder snel bereiken. Het is vooral belangrijk dat je tweemaal daags de tanden goed poetst. Wat daarnaast heel goed is voor je tanden is suikervrije kauwgom omdat dit de speekseltoevoer stimuleert, wat het herstelproces van de tanden weer bevordert.

   

  Voeding

  De zuren van vruchtensap zijn slecht voor het gebit omdat deze ervoor zorgen dat het tandglazuur tijdelijk week wordt waardoor de tanden sneller kunnen beschadigen. Cola en energiedrankjes worden sneller geneutraliseerd maar leiden eerder tot gaatjes omdat deze meer suikers bevatten. Water, thee en melk zijn goede dranken als het gaat om het gebit. Daarnaast is het voor het gebit belangrijk dat je maximaal zeven keer per dag eet. Ook frisdranken en sappen worden tot deze momenten gerekend omdat deze zorgen voor een aanslag op het tandglazuur en het gebit tijd nodig heeft om dit te herstellen. Pas wel op met kleverig eten, hier blijven de resten namelijk vaak van hangen.

   

  Heb je toch last van tandplaque, tandsteen of aanslag? Maak dan eens een afspraak met onze mondhygiënisten of neem voor meer informatie vrijblijvend contact met ons op. Wij hebben drie vestigingen in Amsterdam:

   

  Categories: Geen categorie